Vitemölla kulturförening

Den fantastiska historien om alunbruket i Andrarum!


Den fängslande berättaren Gert Lagerstedt, arkivarie vid Christinehofs slott, delgav publiken i Vitemölla Badhotells fullsatta paviljong den 15 februari den fantastiska historien om Alunbruket i Andrarum. En mycket initierad berättelse om alunbrukets uppgång och fall. 


Alunbruket upplevde sin storhetstid på 1700-talet under Christina Piper, en på sin tid något så ovanligt som en kvinnlig entreprenör, politiker, byggherre och företagare. Hon byggde upp alunbruket från att vara ett krisföretag till det största i Skåne. Under mitten av 1700-talet arbetade inklusive alla kringverksamheter inte mindre än cirka 3.000 personer med alunet. På själva bruket bodde 900 personer och i Andrarums församling drygt 1.400, vilket var dubbelt så många som i Simrishamn.

Christina Piper skapade med alunbruket ett autonomt samhälle med egna lagar, egen valuta och med monopol på användningen av all skog i trakten, oavsett vem som använde den!

Vad använde man alun till? Ja, i princip till det mesta! Många äldre män kommer kanske ihåg alunstiftet, som man stoppade blödning med vid ovarsam rakning. Men det kunde också användas till färgning av tyg, garvning av skinn, vattenrening, som livsmedelstillsats etc. Bruket av alun kan spåras tillbaka till antiken, och det var tidigare en mycket åtråvärd produkt. Till den grad att påven på 1400-talet utfärdade monopol på framställningen.

Österlens Museums magasin överraskande innehållsrikt!

Den 15 mars gav Vitemölla Kulturförenings medlemmar sig ut på utflykt till Simrishamn för att få en professionell guidning bland Österlens Museums samlingar. De finns sedan ett år tillbaka magasinerade i museets byggnad på Skansen söder om järnvägsstationen.


Här finns en mängd intressanta och spännande föremål som är resultat av Österlenbygdens folkliga kulturella skapande under de senaste århundradena.


Erfaren, entusiasmerande och sakkunnig guide var museets chef Lena Alebo, som ledde oss genom det imponerande magasinet, som var överraskande innehållsrikt. 

Spännande föredrag om Hanöbuktens undervattensskog!

Den 12 april samlades vi på nytt i Badhotellets paviljong för att lyssna på Anton Hansson, forskare vid Lunds universitet. Han deltog för några år sedan i de dykningar där man undersökte den skog som växte för ungefär 10 000 år sedan, och som fortfarande står på havets botten utanför Verkeåns mynning.


Anton Hanssons undersökningar av denna har resulterat i en avhandling, och han berättade i ord och bild för åhörarna i den än en gång fullpackade paviljongen om resultatet av kombinerad geologisk och arkeologisk forskning.


Den engagerade publiken ställde många frågor som besvarades mycket kunnigt. En tunn skiva av en trädstam från undervattensskogen skickades runt till åhörarna, som kunde känna på en kanske 10.000 år gammal  växtdel!

Sommarens utställning i Postahuset
– invigning 30 juni kl. 16.00!

"Affärer, Företag & Institutioneri Vitemölla på 1900-talet" är temat för årets sommarutställning. Den äger rum i Postahuset i Vitemölla varje fredag–söndag under juli månad kl. 15.00–18.00. Gratis Inträde!


Invigning fredagen den 30 juni kl. 16.00. 


Hjärtligt välkommen!

Sommarutställningen lockade nästan 500 besökare!

Kulturföreningens sommarutställning blev en fantastisk succé! Inte mindre än 493 personer besökte den i Postahuset i Vitemölla, och utställningen fick också  överlag ett mycket gott betyg. 

Fantastiskt arbete av Albo härads hembygdsförening!

Gunilla Arvidsson berättade initierat om Albo härads hembygdsförenings otoligt omfattande arbete. 

Kulturföreningen inledde höstens program med ett mycket intressant föredrag om Albo härads hembygdsförenings imponerande arbete. Dess ordförande Gunilla Arvidsson berättade bland annat om hur föreningen omhändertog nio olika äldre byggnader, varav två vindmöllor, som är de enda kompletta och fungerade i Simrishamns kommun – Södra Mellby mölla och Sankt Olofs mölla. De övriga sju byggnaderna är Hallamölla, Krubbemölla, Skvaltan i Sillaröd, Glimmebodagården, Bondrumsgården, Agusastugan samt Brydestugan i Åkarp.


Dessutom tillvaratar man alla sorters kulturobjekt.


Den som är intresserad av eller vill stödja Albo härads hemsbygdsförening kan gå in på deras hemsida för ytterligare information www.hembygd.se/albo-harad

Oerhört intressant guidning bland hällristningarna  i Simrishamn!

Lena Alebo visar hur hällristningarna faktiskt syns bättre när det är mörkt!

Den 18 oktober, en vecka senare än ursprungligen planerat eftersom dåligt väder tvingade oss att skjuta fram arrangemanget, möttes vi vid hällristningarna i södra Simrishamn. Här fick vi en oerhört initierad och mycket fängslande guidning av den eminenta Lena Alebo, tills nyligen mångårig chef för Österlens Museum. 


Att mörkret snabbt började falla vid föredragets början var absolut inte någon nackdel. Hällristningarna framträder nämligen betydligt bättre i släpljus än i dagsljus, och Lena hade med sig en för ändamålet lämplig lampa. Hon visade också hur man med hjälp av ett kalkerpapper relativt enkelt kunde få kopior av hällristningarna överförda till papper. 


Under en dryg timmes tid fick vi en för noviser bred, men lagom omfattande, intressant inblick i hällristningarnas mysterium!

10 januari blev nytt datum för "Dansbanor på Österlen"!

Föredraget om "Gamla dansbanor på Österlen" som skulle arrangeras i november, var vi dessvärre tvungna att ställa in eftersom värmesystemet i lokalen på Badhotellet var ur funktion. 


Ny tid för arrangemanget blev den 10 januari kl. 18.30. 

Bli medlem i

Vitemölla

Kulturförening!


Avgift endast 100 kr per person för 2025.


Betala till bankgiro:  5159-7813

Swish:  123 294 5202


Glöm inte ange namn, adress och e-mailadress.