Vitemölla kulturförening

De sista ålafiskarna invigde minnestavla!

Åldermännen bland fiskarna i Vitemölla, Nisse Losell (t.v.) och Sten Olsson, avtäcker minnestavlan under överinseende av Kulturföreningens ordförande Anders Westerberg. 

Vitemöllas generationer av fiskare och ålafiskare har hedrats med en minnestavla. Den avtäcktes och invigdes lördagen den 22 oktober av lejets åldermän bland ålafiskarna – Nisse Losell och Sten Olsson. På plats vid ceremonin fanns ett femtiotal Vitemöllebor.

Ålafisket sjunger som bekant på sista versen, och det är för att hedra de generationer av fiskare som här kämpat för sitt uppehälle, som Vitemölla Kulturförening låtit framställa denna tavla i brons, placerad på norra pirarmen i fiskeläget.

Föreningens ordförande Anders Westerberg höll ett kärnfullt tal vid invigningen om ålafiskets historia. Det följdes av en initierad och personlig berättelse om detta fiske av Nisse Losell, som var med på den tiden då fångsterna kunde räknas i många ton!

Fisket med ålahommor skedde under tre sekel i Christinehofs åladrätter vid kusten norr och söder om Vitemölla. En åladrätt var ett avgränsat kustavsnitt, och ett arrende måste betalas för att få fiska i dem.


En bild av själva tavlan finner du via denna länk.

Uppskattad berättelse av Tommy Gustafsson om "Starka kvinnor"!

Tommy Gustafsson berättade med hjälp av en bildserie om "Starka kvinnor i Vitemölla". Bildserien finns här på hemsidan i pdf-format!

Den 9 november kunde vi åter glädja oss åt ett besök av den populäre föredragshållaren och författaren Tommy Gustafsson, som tidigare bl.a. berättat om de stora segelfartygen i Vitemöllas historia – och sjöfarten på detta leje har även resulterat i en bok.


Den här gången handlade det emellertid om "Starka kvinnor på Vitemölla". Bostäderna i de små fiskelägena längs Österlens kust är idag åtråvärda som idylliska fritidshus. Men så särskilt idylliskt var inte livet för de ursprungliga ägarna förr i världen – att vara fiskare var ett mycket hårt och riskfyllt arbete, och det var inte mindre lätt att vara fiskarhustru. De levde ett liv som verkligen krävde kvinnokraft för att livets nödtorft skulle klaras!

Om sådana kvinnor berättade alltså Tommy Gustafsson om inför den mycket intresserade och månghövdade publiken på Vitemölla Badhotell.


Bildserien kan du se i pdf-format via den här länken!


Vitemölles gator och strädden
– varför heter de som de gör?

Drygt 50 personer kom den 27 juli till Vitemölla Badhotells paviljong för att få reda på varför Vitemölles gator och strädden heter som de gör.


Det var Vitemöllas egen historiker Monica Larsson som ledde föredraget, assisterad av Sven Hammar – Vitemöllas äldste åretruntboende man! Även delar av publiken kompletterade med intressanta uppgifter och berättelser. 


Monica hade dessförinnan skrivit en 20 sidor lång presentation av samtliga gator och strädden i lejet, som alla åhörare fick ett exemplar av.


Denna lilla skrift finns även här på hemsidan! Följ denna länk, så kan du läsa den i pdf-format.

Bli medlem i

Vitemölla

Kulturförening!


Avgift endast 100 kr per person för 2025.


Betala till bankgiro:  5159-7813

Swish:  123 294 5202


Glöm inte ange namn, adress och e-mailadress.