Svindlande tidsresa slutade med
Per Albin-linjen!
Per-Åke Karlsson gav publiken en grundlig bakgrund till historien om Per Albin-linjen.
Kulturföreningens startade sin säsong 2024 med ett föredrag om Per Albin-linjen, den 500 kilometer långa fortifikationslinje längs främst Skånes kuster, med totalt 1.063 värn.
Militärhistorikern Per-Åke Karlsson tog åhörarna med på en svindlande tidsresa i den fullsatta paviljongen på Vitemölla Badhotell, från tiden i Skåne för 8.000 år sedan fram till dags dato. Ett mycket fängslande föredrag framfört på ett medryckande och personligt sätt, ackompanjerat med intressanta bilder.
Intresset bland publiken var mycket stort, och frågestunden efteråt intensiv.
En rivstart på Kulturföreningens säsong, skulle man kunna säga!
Högtidskväll för Piratenvänner!
Piratensällskapets ordförande Peter Danielsson bjöd på många glada skratt.
Den 13 mars var de en högtidsstund för alla Piratenälskare. Då gästade sällskapets ordförande Peter Danielsson Kulturföreningen och höll ett initierat föredrag "I Fritiof Nilssons Piratens fotspår".
Det populära kåseriet med intressanta bilder var mycket uppskattat av den tydligen i stort redan frälsta publiken som fyllde Badhotellets paviljong. Men Peter Danielsson berättade trots det några av de många skrönor som finns om denne vår folkkäre författares liv och författarskap, som tydligen var nya för de flesta av de entusiastiska åhörarna.
En fantastisk vandring bland resterna av Skånes forna storindustri!
Med platsen för skifferbrytningen som bakgrund, berättar Gert Lagerstedt om början av processen i tillverkningen av alun.
Den något råkalla kvällen den 10 april fick ett 20-tal tappra medlemmar en ytterst sakkunnigt guidad tur på Andrarums Alunbruk.
Det var arkivarien på Christinehofs slott, Gert Lagerstedt, som på ett medryckande sätt berättade om både hur produktionen av alun skedde – en ganska komplicerad process – samt hur livet för människorna på platsen tedde sig vid denna på 1700-talet största industri i Skåne.
För många av åhörarna blev upplevelsen en överraskning då man förstod alunbrukets omfattning.
Tredje gången gillt för "Dansbanor på Österlen" en nostalgitripp för många!
Många av de bilder som Lars Jönsson visade väckte nostalgiska kommentarer bland publiken.
Efter att föredraget "Dansbanor på Österlen" blivit inställt av först lokalproblem och sedan sjukdom, blev det äntligen förverkligat den 28 maj.
Arkeologen Lars Jönsson, som 2015 gav ut boken "Österlens dansbanor" (slutsåld!), berättade tillsammans med många bilder om de inte mindre än 93 dansbanor som från 1858 fanns på Österlen. Bland annat om den natursköna Kulla Nöjesplats utanför Rörum, som fortfarande finns kvar, och som en del av publiken fortfarande besöker.
Ett mycket uppskattat föredrag i Badhotellets välfyllda paviljong, och det märktes på den mogna publiken att detta var en trevlig nostalgitripp för många!
En engagerad publik under en kulturkväll om österlensk kultur!
Ulf Mårtensson presenteras här av Kulturföreningens Leif Malmströmer.
Höstens program startade onsdagen den 4 september med att Kulturföreningen hade bjudit in Ystads Allehandas kulturredaktör Ulf Mårtensson, som skulle svara på frågan "Kulturen på Österlen – sämre än sitt rykte?".
Ett fyrtiotal intresserade mötte upp, varav en hel del kulturarbetare, och engagemanget var stort bland åhörarna.
Men den något provocerande rubriken fick till slut ett likaså något överraskande svar – kulturens rykte på Österlen motsvarade troligen sitt goda rykte! Simrishamns kommun satsar nämligen mer pengar per capita än de flesta andra kommuner!
Eva Thuresson bjöd på soppa
och show!
Eva Thuresson bjöd åhörarna på kulinarisk resa genom hennes liv.
Den 9 oktober hade vi bjudit in Eva Thuresson, som
sedan drygt 20 år tillbaka framgångsrikt driver restaurangen Allé söder om Kivik, att berätta om österlensk kokkonst. Nu kan man nog säga att hon höll sig inte strikt till ämnet, men det var det nog ingen som protesterade mot. Till en början bjöd Eva nämligen hela publiken (!) på en mycket god svampsoppa!
Därefter fick vi oss till livs en kulinarisk resa genom hennes yrkesmässiga karriär genom Sverige och Europa som kock, som produktutvecklare inom livsmedelsindustrin och som entreprenör med Allé.
Hennes mycket intressanta berättelse var tryfferad med åtskilliga anekdoter från branschen, som väckte stor munterhet bland publiken.
Ett par tips till god mat fick vi dock: smör och grädde!
Njutbar och lärorik kväll med tre skånska tonsättare!
Kulturföreningen avslutade höstprogrammet den 6 november, då Carlhåkan Larsén bjöd på en intressant och njutbar musikalisk afton med tre skånska tonsättare.
De tre tonsättarna var Sten Broman, Lars-Erik Larsson och Otto Lindblad, om vilka Carlhåkan Larsén skrivit biografier. Han är även känd av läsarna av Sydsvenskan som dess mångårige musik- och teaterkritiker, men som nu medarbetar med artiklar och recensioner i det klassiska musikmagasinet OPUS.
En ytterst sakkunnig och god berättare med andra ord, som gav åhörarna en översiktlig och god inblick i dessa tre tonsättares liv och verk.
Föredraget illustrerades föredömligt med tv-klipp och musikutdrag, vilket säkert fick många av åhörarna att glatt nynna på något av de fina musikstyckena på hemvägen.
Bli medlem i
Vitemölla
Kulturförening!
Avgift endast 100 kr per person för 2025.
Betala till bankgiro: 5159-7813
Swish: 123 294 5202
Glöm inte ange namn, adress och e-mailadress.